• Retro computer collectie

    Ik ben wat je noemt een retro-gamer, ik vind een oude console misschien nog wel boeiender dan de allernieuwste. Dit heeft te maken met de manier waarop games vroeger tot stand kwamen, en de moeilijkheidsgraad hiervan, maar vooral met de hardware, die console zelf. Die allereerste Atari, met houten afwerking, of die Sega 1000 met voor die tijd futuristische blauw-wit-rood kleurstelling. En dan die Sega Megadrive, met die karakteristieke ronde schijf in het midden waardoor het net leek of hij met cd's (een ware hype op het moment van lancering) overweg kon. Elke console heeft naast een uniek arsenaal aan games, vooral een eigen identiteit, een eigen verhaal. Ik deel deze verhalen graag en begin met de oudste console die ik bezit.

    Atari 2600
    Atari is een Amerikaans bedrijf opgericht door Nolan Bushnell in 1972. Allereerst legden zij de focus op arcadegames, die zij zelf ontwikkelden en soms een thuisversie kreeg. Het bekendste voorbeeld hiervan? Pong, het spel met de 2 balkjes en het balletje. In een slimme zet lanceerde Atari eind 1977 de Atari VCS (Video Computer System), dat later de Atari 2600 zou gaan heten. Het was een van de eerste consoles met verwisselbare gamecartridges. Vele populaire arcadegames vonden hun weg naar deze console, zoals Pac-man en Space Invaders. Het was de hoofdreden dat men de console kocht, want qua techniek stelde de machine al snel niets meer voor. Toch is de machine tot aan 1991 nog produceerd en worden er tot vandaag de dag nog spellen en demo's voor gemaakt.

    De Atari 2600 wordt aangestuurd door de MOS 6507 processor, een soort goedkope 6502 die onder andere in de NES en C64 te vinden was. De kloksnelheid was iets meer dan 1Mhz, in die tijd een vrij normaal gegeven. Het was vooral het geheugen dat het moeilijk maakte mooie games te schrijven door deze console, feitelijk zat er maar 4Kb geheugen in voor de speldata en maar 128 bytes run-time geheugen. Ook de aansturing van de video was onconventioneel en erg lastig. Op audiogebied valt ook al niets bijzonders te melden, uit de 2-kanaals 1bit geluidsprocessor komt niet veel meer dan klassiek gebliep en ruis. De console werd geleverd met 2 joysticks. Meest interessante game: Pitfall 2, welke geleverd werd op een cartridge met extra geheugen. Ook Battle Zone is een verrassend mooi ogend spel.

‹ HOME Meer overig